- Mjukvaruutveckling - Systemutveckling - Automation - Industriell IT - Industriell Mätteknik -  Styr&Reglerteknik - Elektronik
Varvtal/Hastighet 
Längd/Läge/Position
Vibration
Kraft/Last
Temperatur
Tryck
Test och mätsystem
Kommunikation
Datainsamling
EPOC
Win NT/2000/9X
Hårdvarunära/RTOS
 
Tel: 0550-190 10
info@linetic.se
 

 

Beröringsfria pulsgivare, polhjul och polband.
Polhjul och polband.

Beröringsfria pulsgivare

Elektromagnetiska givare

Ferrostatgivare (Hal-givare)

Induktiva givare

Fotoelektriska givare 

Polhjul och polband.
För att mäta varvtal eller hastigheter med beröringsfria pulsgivare behövs något som kan generera en pulsfrekvens som är proportionell mot varvtalet. Detta kan vara t.ex. bultskallar eller liknande som redan finns på mätobjektet, men vanligtvis använder man sig av någon form av polhjul (kugghjul). Det finns många olika typer av polhjul, t.ex med fyrkantiga "kuggar" eller "hålskivor". Den bästa formen är oftast det "normala" kugghjulet med sk. evolventkuggar. För att kunna avgöra hur stora kuggar man måste ha till en viss givare brukar man ange kuggstorleken i modul. Alla kugghjul med samma modul har lika stora kuggar oavsett hjuldiameter. Förhållandet mellan hjulets diameter och antalet kuggar med en viss modul bestäms av formeln n=d/M-2, där n är antalet kuggar, d är hjulets ytterdiameter och M är kuggmodulen. Ett kugghjul med 150 mm diameter och modul 1 får alltså 148 kuggar. Som alternativ till ett vanligt polhjul för mycket stora axlar kan ett polband vara en bra lösning. Det består av ett band med kuggar som spänns runt axeln. Vi tillverkar ett polhjul som passar era behov.

Överst på sidan

Beröringsfria pulsgivare.
Vi har ett mycket brett sortiment av beröringsfria pulsgivare från Jaquet AG Schweiz, som är ett världsledande företag inom detta område. Beställ gärna deras givarkatalog med 100-tals olika standardpulsgivare.
Det finns många fördelar med denna typ av givare framför beröringstypen. Att de är beröringsfria medför att de inte utsätts för något mekaniskt slitage. De är ofta hermetiskt slutna i hus av rostfritt stål vilket gör att de tål aggressiva miljöer. En del klarar temperaturer upp till 300°C eller tryck upp till 350 bar. Flera pulsgivare kan monteras runt ett polhjul vilket gör att man kan ha en reservgivare monterad redan från början. Beröringfriheten medför även att man kan byta ut en givare under drift utan att stoppa maskinen. Denna typ av givare kan lättare specialtillverkas efter kundens behov. Vi tillverkar givetvis polhjul (kugghjul) för pulsgenerering enligt era specifikationer. De flesta givarna kan fås med inbyggd förstärkare samt i explosionssäkert utförande. Det finns fyra olika typer av beröringsfria pulsgivare:
Elektromagnetiska givare.
Jaquet Serie DSE...Z, DSE...V
När polhjulets tänder passerar givaren genereras en spänning i den inbyggda spolen vars frekvens är proportionell mot varvtalet. Behöver ej någon matningsspänning, men utsignalsamplituden ökar också med varvtalet. Ej lämplig för låga varvtal men däremot vid svåra klimatförhållanden som t.ex. extrema temperaturer.
Frekvensomfång: c:a 10 Hz till 50 kHz.
Kuggstorlek: från modul 0,5.
Ex-utförande: Ja /option
Högtemperatur: Ja /option 150°C (300°C)
Inbyggd förstärkare: Finns
Dubbla utsignaler: Nej
Anslutning: Kontakt, skärmad kabel eller stålskyddad kabel.
Storlek: M6 - M22 Standard, Längd 30 - 170 mm.

Överst på sidan


Ferrostatgivare.
Jaquet Serie DSD, DSF...Z, DSF...V
När det magnetiskt ledande polhjulets tänder passerar förbi givaren ändras spänningen hos det inbyggda halelementet proportionellt mot det magnetiska flödet. Detta gör att utsignalsamplituden är konstant oberoende av varvtal vilket gör dem lämpliga även för mycket låga varvtal. Finns i differentiellt (bryggkopplat) utförande för helt statisk (0 Hz) eller känslig mätning samt med dubbla utsignaler för riktningsinformation.
Frekvensomfång: 0,00 Hz till 20 kHz.
Kuggstorlek: från modul 0,5.
Ex-utförande: Ja /option
Högtemperatur: Ja /option 125°C
Inbyggd förstärkare: De flesta typer
Dubbla utsignaler: Ja, vissa modeller (incrementella)
Anslutning: Kontakt, skärmad kabel eller stålskyddad kabel.
Storlek: M10 - M22 Standard, Längd 35 - 93 mm.

Överst på sidan


Induktiva givare (HF, Namur, Virvelström).
Jaquet Serie DSH...Z, DSH...V
När det metalliska polhjulets tänder passerar förbi givaren ändras dämpningen i den inbyggda svängningskretsen vilket ger en ändring i givarens strömförbrukning som är proportionell mot varvtalet. Dessa givare är billiga och lämpliga för låga och medelhöga varvtal. Polhjulet behöver ej vara magnetiskt ledande, men kuggtänderna måste däremot vara ganska stora.
Frekvensomfång: 0,00 Hz till c:a 20 kHz.
Kuggstorlek: större än modul 2.
Ex-utförande: Ja /option
Högtemperatur: Ja /option 125°C
Inbyggd förstärkare: Flera typer.
Dubbla utsignaler: Nej
Anslutning: Kabel (skärmad)
Storlek: M5 - M18 Standard, Längd 30 - 50 mm.

Överst på sidan


Fotoelektriska givare.
Jaquet Serie DSR
Givaren sänder ut en infraröd ljusstråle som reflekteras mot ett på det roterande objektet fastklistrat reflexmärke. Dessa givare är lämpliga där det inte finns plats för någon sorts polhjul. Däremot bör de sitta i en någorlunda ren miljö så att reflexmärket inte blir för smutsigt vilket kan resultera i svårigheter att detektera ljuspulsen.
Frekvensomfång: 0,00 Hz till c:a 1,5 kHz.
Känselavstånd: Inställbart 0...200 mm
Ex-utförande: Nej
Högtemperatur: Nej
Inbyggd förstärkare: Ja.
Dubbla utsignaler: Nej
Anslutning: Kabel
Storlek: M18 , Längd 80 mm.

Överst på sidan